Portugal etapp x5

Óbidos – Peniche

26 juli 2023, 15,1 km

<– Previous stage —— Next stage –>

Varför krångla till det i onödan. Vi studsar ner till nakenstranden och följer praian hela vägen till Peniche. Månens dragningskraft öppnar en perfekt genväg över havsbotten och livvakterna har fullt sjå att justera varningsflaggorna när vågor och surfare drar sig allt längre ut. Dagsverket firar vi med caipirinha och ännu mera bläckfisk.

Underbart utsövda och laddade efter en femstjärnig frukost stolpar vi ner nästan hela vägen till beachen, men bara nästan.
De där sista 30 lodräta metrarna blir en rejäl utmaning. Vi får njuta av utsikten längs strandpromenaden istället.
Eureka. Vi gnuggar händer av glädje över att hitta ner, och överraska ett badsällskap som oblygt valt att vara ett med naturen.
Sedan händer det inte mycket mer. Det är bara att snöra av sig kängorna och låta den lena sanden smeka våra ömma fotsulor.
”A small step for mankind, a giant leap for me”. Man blir inte vidare spänstig av att vandra.
Det är inga monstervågor som rullar upp på stranden. Här är surfen mer av en lätt krusning, Kan bli en lång väntan på den nionde vågen. Ser ändå härligt ut och inte så svårt heller. Visst får man gå på after-surf om man står så här en stund?
Det blev en lagom lång dag, men att dryga ut den med handikapprampen var lite väl stöddigt.
Uppdraget slutfört. Bem-vindo. I natt blir det ett enklare boende.
Och en enklare middag i ett tält. Blicken avslöjar vem som fick en galet god caipirinha.
Men maten var densamma. Traditionell portugisisk husmanskost.
Kvällen var ljum och ville liksom aldrig ta slut. Nu vilar vi upp oss en stund och ägnar oss åt längtan en lång vinter tills det är dags att återvända.