Tyskland etapp 05

Wismar – Grevesmühlen

7 augusti 2018, 25,5 km – View and download route

<– Previous stage   ——   Next stage –>

Ett litet pass-missöde gör att vi anländer till svenskstaden Wismar, startpunkten för vandringen, med ett halvt dygns försening. Wasserkunst och det vackra torget blir ett kärt återseende och efter bara några minuters promenad längs huvudgatan blir det dags för den frukost som återstår av vår missade hotellnatt i det gamla metallarbetarförbundets ombyggda lokaler.

Det flaggas för Schwedenfest när vi på park- och cykelvägar lämnar Wismar, men tyvärr är vi några dagar tidiga för spektaklet. Ett svalkande och välsorterat shoppingcenter ger oss möjlighet till livsnödvändig proviantering samt att fylla på energidepåerna med lokala bakverk. 

Strax hamnar vi på ”Jakobsweg” vilken i sin tur tar oss på en oväntad och annorlunda konstrunda längs en grusväg mellan två byar. Lufttemperaturen är +33 i skuggan och vi njuter verkligen av det skuggande skogsparti som vi når efter lunch. Njuter gör också de sommarystra smågrodorna som i mängder skuttar kors och tvärs över skogsvägarna. Trots att vi ser oss för är jag rädd att vi bidrar till grodevolutionen då några av de långsammare och oförsiktigare grodbarnen kan ha gått ett olyckligt öde till mötes.

En Urdolme och ett antal välbevarade stenåldersgravar blir dagens historiska attraktion, men den mest efterlängtade blir det ”svalkande” bad som väntar oss vid etappmålet i Grevesmühlen. Som god tvåa kommer den kalla öl som serveras på hotellet strax före det att husets brutala schnitzel kommer in och återställer alla under dagen förlorade kalorier. Med råge.

Extramaterial:  Grodor på väg