Frankrike etapp 36

Rougeac – Saugues

17 juli 2022, 24,6 km

<– Previous stage —— Next stage –>

Ännu en varm och kuperad dag i de gröna linsernas land. Vi möter en idisslande get, går 500 höjdmeter ner för att svalka oss i en flod och går sedan lika många meter upp på andra sidan för att plötsligt hamna på Frankrikes simplaste café.

 

 

Lill-Babs bubblegumhit om den polkadot-mönstrade bikinin är på månaden lika gammal som leendet på bilden. I cykelvärlden används prickarna för att pryda den bäste klättraren och visst får man lite extra push uppför backarna av lokalbefolkningen även som vandrare.
Non brukar det stå mellan Eau och Potable, men på riktiga pilgrimsleden verkar de serva de med rent vatten. Trodde vi innan vi tryckte på knappen till den torrlagda brunnen.
När man efter en vilopaus vänder sig om och står öga mot öga med idisslande get sluter man gärna ögonen, nyper sig i armen och tittar igen. Men det tog geten ingen notis om.
Landskapet i ett nötskal. Man vandrar på flacka vidder för att då och då ta sig några hundra höjdmeter ner till en flod där allt man längtar efter finns. När man är fulltankad med energi är det rakt upp till platån som gäller. Och så är man lika trött och svettig igen. Men man får vacker utsikt.
Halvvägs upp för branten har man byggt en kyrka med skugga och viloplatser för den okräsne. Man kan bli religiös för mindre.
Äntligen uppe på den fridfulla platten igen.
Kan det vara Frankrikes simplaste café? Oavsett, mycket välkommet. Och handikappvänligt. Man kan skönja bakdelen på en permobil som kört in till det enda inomhusbordet där det dricks öl i glada vänners lag. Å inte behöver de vingla därifrån. Vi som måste hålla oss på benen ett tag till håller oss till alkoholfritt.
Detta är ingen vandring för små barn. Besten som förföljt oss i form av träskulpturer och skyltar verkar faktiskt förföljt människor inte bara i sägnerna. 68 barn och ett antal vuxna sägs den ha bragt om livet med den obehagliga taktiken huvudet först.
Besten var inte att leka med och inte heller det alkoholstinna och knappt drickbara öl som den gett namn till. Men vem kan motstå att beställa en ”La Bête” när man befinner sig i vargens lya?
Verbenalikör kan däremot rekommenderas. En utmärkt lokal digistive där det inte heller snålas på procenten. Den tar tillfälligt kål på både trötthet och lindrar verkande leder. Fungerar dock inte mot Covid.