Frankrike etapp 34

Vorey-sur-Arzon – Le Puy-en-Velay

2 augusti 2021, 25,2 km

<– Previous stage —— Next stage –>

De horder av pilgrimer som startar sin vandring mot Santiago de Compostela vet nog inte om vilken vy de missar när de aldrig får nå Le Puy från norr. Det var en häftig avslutning på en ganska tuff dag genom ett vulkaniskt och rejält kuperat Auvergne.

Bara en dag kvar på den sträckning av pilgrimsleden som kallas Chemin de Cluny. 12 dagar blev det mellan klostret i Cluny och katedralen i Le Puy. Vi har inte följt sträckan slaviskt, men tveksamt om vi träffat fler pilgrimer än antalet vandringsdagar.
Älskar att man prioriterar att måla muren framför att rensa ogräs eller laga trappan.
Auvergnes vulkaner väntar i horisonten.
Den så fridfulla Loire omges snart av branta klippor. Icke lämpliga för vandring. När floden svänger får vi istället fortsätta rakt fram och rätt uppför berget. Och ner på andra sidan.
Känns tryggt att biltrafik är förbjuden på stigen.
Det är trötta ben som ska bära denna stela man till toppen.
Halvvägs.
Får får får?
Korna på toppen är mer intresserade av oss än den vulkaniska utsikten.
Nackdelen med en pilgrimsled fri från pilgrimer är att restaurangnäringen måste leva på den fåtaliga lokalbefolkningen. Vilket den inte kan.
Tur då att vi har med oss reservproviant idag också.
Ett par berg senare skymtar vi civilisationen i form av borgen i Polignac. Modigt byggd mitt på en vulkankrater.
Och hit hittar turisterna och cafélivet blomstrar.
Så kom vi till slut fram till slutmålet Le Puy, vilket i själva verket är startpunkten för horder av franska pilgrimer redo att ta sina nypedikurerade fötter ut på en resa de sent kommer att glömma. Vad de dock missar är den magnifika entrén från norr.
Vulkanisk plugg är facktermen för den 85 meter höga lavaklippan där kyrkan år 951 byggdes av stadens biskop för att fira sin återkomst från Santiago. En vulkanisk plugg har ett hölje av stelnad lava och byggs upp inifrån av ett enormt gastryck. Ibland exploderar den. Då skulle biskopen blivit förvånad.
Dags för rättmätig vila innan sista stegen upp till katedralens entré.
Varje morgon startar ett antal hurtfriska pilgrimer sin vandring mot Santiago nerför denna backe,