Frankrike etapp 32

Leignecq – Retournac

26 september 2021, 29,4 km

<– Previous stage —— Next stage –>

Det hotande åskvädret dundrade förbi redan under natten och lämnade landskapet insvept i en fuktig morgondimma. Vi traskar ner bland molnen som snart skingras och träffar strävsamma bönder, samt något mindre strävsamma män som gör sitt bästa för att bybaren ska överleva pandemin. Dagen som bara borde gått neråt visar sig innehålla ett antal vattendrag som skurit fåror i landskapet och det blir trötta ben som anländer slutmålet Retournac.

Nattens åskväder lämnar en magisk morgon efter sig. I takt med att vi gnuggar sömnen ur ögonen så kliver byn och borgen långsamt fram ur dimman. Det är ett fint skådespel att bevittna mellan croissant-tuggorna.
Dagens promenad börjar med en tur upp till borgen där vi går som på moln.
Att det är söndag hindrar inte de strävsamma franska bönderna att utföra sina sysslor. Vi byter några nyvunna franska glosor om djurhållning och väder.
Idag gläder vi oss åt att vandringen ska gå nästan 500 höjdmeter nedåt. Men man blir orolig när man i vandringsriktningen ser bergskammar ovan molnen
På förmiddagsbaren är det redan ”full” kommers. Har kryddas gemytet med pastis och rödvin. Kyparen håller sig dock till cassis och av den svajande blicken att döma har han redan hunnit med några glas. Klokt av nattens värdpar att förse oss med matsäck. Är rädd att mannen bakom baren dubblerar som kock.
Stundtals är caminon svårt anfrätt av väder och vind. Det blir svårt att hålla sig på stigen.
Väldigt många höjdmeter senare är vi nere vid floden. Där flirtar solen med oss och stigvärden har sett till att bygga en riktigt fin bro. Nu är det bara väldigt många höjdmeter upp igen. Ibland längtar man till Danmark.
Vi gillar egentligen inte asfalt men det finns bra och dåliga asfalterade vägar. Den här smala, trafikfria varianten med milsvid utsikt är ändå ganska ok. Nu har vi just lämnat Rhône-Alpes och vandrat in i Auvergne. Långt långt där borta skymtas bergen vid pilgrimsstaden Le Puy.
Oväntat och opassande att hitta denna träsnidade fransos i biktstolen. Månne ett sedlighetsbudskap från prästen.
Packa gärna ner mjöl om ni ska vandra i Frankrike. Det är inte första gången vi passerar en ugn avsedd för utmärglade pilgrimer.
Framme i precis lagom tid för att hinna med en Grimbergen på bar Saint Jacques innan tåget mot Lyon. Smile, and the world smiles with you.