Frankrike etapp 12

Bourbonne-les-Bains – Arbigny-sous-Varennes

28 mars 2018, 23,2 km – View and download route

<– Previous stage   ——   Next stage –>

Bagaren, Carrefour och den lokala slaktaren får vårt besök innan vi med välfyllda ryggsäckar vandrar vidare och för någon dag lämnar civilisationen. Det var antagligen bättre förr. Vi inbillar oss att de som vandrat dessa stigar i forna tider välkomnades av små värdshus i varje by.

Ett äkta lyckorus uppstår oväntat när skylten Ouvert inte var kvarglömd från förra säsongen. Dörren glider upp och Mme Pelletier erbjuder både regnskydd, värme och en hel uppsättning lokalproducerade drycker i provsmakarportioner. Vi vinglar glada vidare förbi vinfälten i Coiffy le Haut och ett par steniga byar bort så leder vår näsa för alkohol oss fram till det lokala om inte hem- så åtminstone bybränneriet. Med löfte om att inte föreviga maskineriet eller producenterna så får vi en initierad beskrivning av bränneriets hantverk.

Etappens avslutning blir spännande då de myckna regnen inte bara tränger sig in på bara skinnet utan även upplöst all tillstymmelse till stig. Efter en nervös vandring genom helt obanad terräng lyckas vi till slut få fast mark under fötterna. Kvällshärbärgets värdfamilj håller artigt masken när vi leriga klafsar in genom dörren till deras fläckfria hem. Våra franska fraser tar snart slut och vi känner oss aldrig helt bekväma med situationen. Det får bli tidigt i säng.

Extramaterial:  Marknadsdag i Bourbonne-les-Bains