Sverige etapp 20

Ödeshög – Gränna

14 september 2018, 30,2 km

<– Previous stage   ——   Next stage –>

Ett oväntat skyfall får oss att söka skydd i Ödeshögs delikatessbutik. Ett lyckosamt stopp och vi vandrar vidare med en närproducerad brie-ost i bagaget och snart så skiner solen på oss igen. Detta är kyrkliga trakter och nära varannan innevånare lade i förra veckans val en kristdemokratisk valsedel i det kommunala kuvertet.

Vi tar den mittersta av de trenne Sväm-broarna. Tre generationer bro byggda tätt intill varandra med varsin historia från varsitt sekel. Fortsätter sedan den forna Eriksgatan förbi det på Vätterns branter klättrande naturreservatet i Kråkeryd och söderut över gränsen till Småland. Vi hittar ingen gränsmarkering, men däremot resterna av den plats där kungens beskyddande gisslan utväxlades. De östgötska ”fångarna” kunde återvända till sitt och de småländska fick ta över.

Längs vägen dignar fruktträden av röda äpplen och strax får Brahehus syn på oss från sin upphöjda plats långt uppe på berget. Vi fortsätter de sista kilometrarna in till polkagriskokerskan Amalia Erikssons stad och avslutar dagen med en onödigt liten och dyr middag på hotellets tjusiga restaurang.

Extramaterial: Vandringssällskap