Tyskland etapp 08

Ratzeburg – Güster

10 augusti 2018, 28,4 km – View and download route

<– Previous stage   ——   Next stage –>

Den slaviska fursten Ratse byggde den borg som för knappt tusen år sedan blev grunden till denna öst-västliga gränstad. Det hastiga väderomslaget för med sig ett förbluffande fenomen där domkyrkan istället för att erbjuda svalka blir en plats att värma sig i. Utanför domen hittar vi ett minnesmärke med det något utdaterade budskapet som förkunnar att vi inte ska glömma det tyska öst.

Vi lämnar Ratzeburg i sydlig riktning längs sjöar, genom skogar och på skogsvägar som bland annat tar oss förbi gigantiska tomatodlingar.

Den sköna och för oss okända hälsningsfrasen Moin skvallrar om att vi kommit till nya områden och väl framme Mölln så möter vi en mycket lokal världskändis. Det är narren Eulenspiegel som försetts med ett eget lustspel och till och förärats en egen grav på kyrkogården trots att han är en fantasifigur.

De många små skogssjöarna lockar till flera bad och vi får en behaglig promenad på småvägar och spångar genom ett av nattens storm ommöblerat landskap. Stundtals doftar det gott av färskt sågspån efter morgonens röjningsarbete.

Att de rådjur man så tydligt ser på nära håll blir så små och gryniga när de ses genom en kameralins är ett naturfenomen i sig. Vi följer pilarna och går under den oavbrutet dånande autobahn och vidare över Elbe-Lübeckkanalen för att nå denna vandringomgångs slutmål i Güster.