Tyskland etapp 23

Gütersloh – Langenberg

7 augusti 2021, 25,6 km

<– Previous stage —— Next stage –>

I det vackert välbevarade Wiedenbrück välkomnas vi av en ortsbefolkning som runt hela staden lever sina liv som om tiden stod still. Turen går längs allehanda vattendrag på vandringsvänliga småvägar bland plingande cyklar och skrämmande schäferklubbar.

Street art är i Tyskland en kommunaliserad konstform. Denna utsmyckning får mig att tänka på det tyska demensboende som hade problem med att förvirrade gamlingar ”rymde” med bussar till stadens alla hörn. Då satte man ut en fiktiv stolpe och en bänk utanför boendet. Dit kom aldrig några bussar och det var bara att hämta in de förgäves väntande rymlingarna.
Våra vandrade länder skiljer sig mycket åt. Men stigar flankerade av manshög majs möter vi överallt.
Däremot är det första gången någon försöker kränga en tvättmaskin längs stigen. Självklart en Míele som är bygdens stolthet, men det känns som de riktar sig till fel målgrupp.
Utmärkande för vandring genom Tyskland är att idyll och betong lever i en märklig symbios.
Och så en liten matlektion. Det tyska köket består mycket av schnitzlar och korvar, men närheten till Polen gör att man kan träffa på en Bigo. En härlig surkålsgryta med fläsk och svamp.
Och från Alsace i väst kommer vår vandringsfavorit Flammekueche. En lättsmält pizzavariant med creme fraiche som bas och lagom mycket ost och annat.
Här skäms man inte för sin historia. På bryggan står aristokraterna och tar igen sig efter några mäktiga bakverk från caféet intill.
Och bakom huset kämpar de mindre bemedlade för att få ihop till mat för dagen.
Ja, visst vattnas det i munnen när man passerar ett utskänkningsställe. Och lite som med Kalle Anka på julafton är det en figur som hela tiden dyker upp i bild. Men denna gång går vi värdshus förbi.
På torget är det fotografering.
Dagen och denna tysklandssejour avslutas i raketfart. Förbi lite läskiga schäferklubbar och förbi en och annan avlägsen hägring.