Tyskland etapp 17

Mariensee – Loccum

5 juli 2021, 35,2 km

<– Previous stage —— Next stage –>

Att det skulle landa en frukostfarkost från yttre rymden i matsalen var kanske förvånande, men i dessa märkliga tider känner man sig som på en annan planet.
Kan honung vara den närproducerade matvara som är mest spridd över klotet? Oavsett är det verkligen en av våra favoriter, men aldrig har vi fått den serverad på detta sätt. Nästa steg blir att äta direkt ur bikupan.
Dagens tur tar oss längs en lokal pilgerweg mellan två 800-åriga kloster. En väg som för dagen enkom är trafikerad av plingande elcyklister och så vi, två tappra vandrare. Själva klostren tänkte vi oss lite som turistattraktioner, men här i Mariensee svävade guds ande allsmäktig över området. Det blir till att försiktigt tassa runt på utsidan låta det medeltida livet ha sin gång.
Man hoppas alltid att bönderna har ägnat oss vandrare en tanke, men allt som oftast består utbudet av färskpotatis, nyvärpta ägg och i detta fall även biodynamiska äggnudlar. Vi fortsätter att drömma om solmogna jordgubbar och nybakade bullar.
Der Totes Moor, den döda myren, har på Google fått 4,8 i betyg. Något högt kan tyckas för en dyster plats som för tankarna till de döda träsken i Sagan om Ringen. Någon Gollum kom aldrig väsande, men det var ett spöklikt nätverk av räls som försvann in i den allt djupare skogen. Här vill man inte vara efter mörkrets inbrott.
En flock förrymda får piggar alltid upp tillvaron.
När man sitter hemma och planerar tänker man sig alla badstränder som soldränkta platser med möjlighet till svalkande dopp och glassinköp.
Äntligen klarnar det upp. Det är inte bara vi som blivit blöta i regnet.
Vi går delar av Bröderna Grimms vandringsväg och alldeles säkert var det i den denna bokstavligen sagolika skola bröderna lärde sig att läsa och skriva.
Så framme vid klostret i Loccum. Det var trötta fötter som tassade fram till dörren för att smyglyssna på den övande kören. Men vi vågade oss aldrig in utan stapplade vidare upp till hotellet efter 35 dryga kilometer för att så snabbt som möjligt återställa vätske- och energibalansen.