Tyskland etapp 37

Bernkastel-Kues – Trittenheim

3 oktober 2023, 25,7 km

<– Previous stage —— Next stage –>

Visst är vi ganska hurtiga? Trots gårdagens sena eftersläckning med brandmännen så står vi där färdigpackade igen med ett leende på läpparna.
Idag är hela Tyskland ledigt. Nästan. Druvorna är redo att plockas och då är det bara att göra jobbet. Det blir några varv upp och ner för den smala trappan.
Visst hittar vi en del gästarbetare bland vinstockarna, men främst är plockas det familjevis på den lott som antagligen gått generationer i arv.
Kan tänkas har utrustningen sett likadan ut sedan romartiden. Optimerad för att kunna hasa sig ner för sluttningarna fullastad med druvor.
Som om det inte vore nog med vinet. Det är även högsäsong för valnötter. Det nära nog haglade valnötter över oss på strandpromenaden och visst var byborna där för att paketera fångsten. Nästa gång tar vi med oss påsar för att dryga ut reskassan.
Dagens lunch blev inte den mest avancerade, men innovativt med salta kringlor på mackan. Med en utmärkt soppa därtill. Att, som vi försökte, tacka nej till vin var ingen option. Vill man inte ha ett helt glas måste man åtminstone låta sig bjudas några klunkar av det stolta husets vin. Allt annat vore ohövligt.
Semesterminnen är underbara för historien förfalskas omedvetet. Vem vill ens ta upp mobilen i regn. Eller gå ut för den delen. Nu gjordes bådadera och det är bara att erkänna att regnas mer på våra vandringar än vad det verkar.
Etthundranittioandra etappen slutar som så många andra. Trötta ben. En sol i nedan och en vind som mojnat. Vackert. Sista bron och fötterna har länge längtat efter sin välförtjänta frihet. Och kroppen efter att få återställa alla tömda depåer. Om tolv timmar är det dags igen. Äta gott, dricka gott och sova gott är också en del av resan. Och en härlig sådan.
I Trittenheim tänker vi att det bor små tyska vättar som lever ett sorglöst liv fritt från all världens ondska. De dricker gott vin och grillar sin mat över öppen eld. Sedan kryper de in i sina små kulörta knubbiga hus och somnar med nattmössan på i sina bulliga sängar. Och byn fylls av deras rogivande snarkningar hela natten.