Frankrike etapp 14

Langres – Auberive

19 juli 2018, 34,4 km – View and download route

<– Previous stage   ——   Next stage –>

Det känns lyxigt att bli serverade ortens stoltheter på frukostbuffeten. Några bitar Chaource och Langresost känns som en bra start på en lång vandringsdag. Vi säger Au revoir till Diderots hemby och vandrar ut genom ringmuren.

För den franska artigheten finns det inga gränser. Möter man någon så hälsar man. Gammal som ung och det blir 40-talet Bon jour som utväxlas mellan oss vandrare och den cyklande skolklassen.

Den franska landsbygden kanske inte är avfolkad, men i de allra flesta byar är lokala butiker och restauranger nerlagda.  Därför var Rémi Salmons lilla matbil en uppenbarelse som vi knappt trodde var sann. Lyckliga vandrar vi vidare med pajer, salami och färsk frukt i packningen.

Det enda, men enligt turistinformationen onåbara, näringstället längs dagens etapp är motorvägens vägkrog. Vi listar slugt ut var personalingången ligger och smiter in genom den olåsta grinden. Picnic-miljön kanske inte var femstjärnig, men att toppa stoppet med gott kaffe och tillgång till sanitära facilteter var inte helt fel.

Via en evighetslång och väldigt rak skogsväg tar vi oss förbi skumma men vackra skogsvaktarskjul samt ett vildsvinshägn hela vägen till slutmålet i Auberive. Där tar vi in i behaglig svalka bakom tjocka stenväggar på l’Abbatiale. Det är himmelsängar, rustningar, gamla porträtt och porlande vatten och sällan har champagnen smakat så gott som den gör innan den middag vi som enda gäster åtnjuter i ståndsmässig miljö.