Frankrike etapp 30

Montbrison – Marols

24 september 2021, 22,7 km

<– Previous stage —— Next stage –>

Dags att bege sig in i Centralmassivet på riktigt. Lätt försenade och med oplanerat lätt packning, men betydligt lättade eftersom lappen innehåller telefonnumret till den busschaufför som har väskan med pass, pengar och mobil. Det blir en skärmfri dag för en av oss på den rejält backiga turen upp i bergen.
Man skulle kunna tro att vi gått vilse. Kan erkännas att vi för en stund trodde det själva. Men den bredare fåran över det skördeklara fältet är den som pilgrimer i hundratals år vandrat på sin väg till katedralen i Santiago.
Fransk stickarglädje.
Detta var en ny bekantskap. Sägs kunna tillredas till en underbar pumpasoppa med som namnet antyder en touch av kastanj och är symbol för det franska hälsoköket. Klicka här för recept.
Det ser platt ut därnere men pilgrimsleden har på gott och ont en tendens att nosa upp alla kyrkor belägna på kullar. Det är inte alltid backen vandras med lätta steg, men man får å andra sidan alltid en paus och en fin utsikt när man nått toppen.
Alla historiska minnesmärken till trots så var Vittos pizzamaskin dagens höjdpunkt. Ett givet utflyktsmål för folk vida kring och med ett imponerande utbud av hembakta pizzor färdiga att gräddas i pizzaugnen för att sedan spottas ut genom luckan. Här är vi inte för sista gången.
Vi har alltid ett odigitalt kartblad till hands för den händelse av radioskugga. Idag är det överflödigt då varje liten krök på Caminon är tydligt signalerad.
Det är faktiskt 25 grader varmt och ser man en vattenkran utan den förhatliga och rikligt förekommande texten ”eau non potable” så kommer det ett litet leende.
Vi har sällan blivit så påhejade av trädgårdsfigurer som på denna etapp. Frågan är hur sporrad man blir av att veta att det bara är 162 mil kvar?
Sista kullen besegrad och där gick solen ner. Nu gäller det bara att ta sig ner till bebyggelsen innan vi sveps in i den franska natten.
Skymningen i slutmålet Marols har hunnit betydligt längre än vad bilden förmedlar och vi blir de sista pilgrimerna att trilla in på hotellet denna afton. Dumsnålt kör vi pilgrimsmenyn, men klokt nog uppgraderar vi på hotelldamens inrådan vinet till en icke lokal variant. Pic saint Loup är det lilla vindistriktet vi adderar till vårt vinkunnande.