Tyskland etapp 18

Loccum – Minden

6 juli 2021, 37 km

<– Previous stage —— Next stage –>

Det tog dryga 3 mil, via kanalnära vägar och en soldriven färja för att ta oss till etappens givna höjdpunkt, den planskilda kanalkorsningen i Minden. Komplett med påfarter och avfarter. Slussen släng dig i väggen.

Stackas familjen Rodes som en normal sommar lever på dinosauriefantaster i alla åldrar. Nu är det nära tomt till frukosten. Och igår var det endast vi och några schnitzelsugna dinosaurieskötare som kom till middag (i sin Jurassic Park-jeep). Vi har en lång dag framför oss och skippar trots allt Dinoparken.
Vi borde passerat dinosauriefabriken. Trodde inte man kunde missa den. Men att bli påhejade av en flygfärdig Snobben är inte illa det heller.
Detta är inte rätt dag för en soldriven färja, men den gamla hurtigruttkaptenen försäkrar oss om att batterierna laddas vid tjänligare väderlek. Det är med viss stolthet färjan Petra rattas över Weser. Blir nog inte många turer per dag och vi är de första icke cykelburna resenärerna denna sommar.
Så börjar vi närma oss den del av Tyskland där begreppet kultur i allra högsta grad innefattar industrikultur. Glashyttan i Gernheim är första anhalten, men snålhet och lite bristande intresse gör att vi snikar oss in och tar denna meningslösa bild alldeles gratis.
En tysk vandrarlunch när den är som bäst. Intas i trädgården på ett Gasthof vars verksamhet blomstrar under pandemin. Tvärs över vägen ligger en stor klinik för gamla och skröpliga och det är många rullatorer som korsar vägen i jakt på en mötesplats i besöksförbudens tid. Men varför äter de allra klenaste de allra största bakelserna?
Befriande att det finns de som behåller lugnet och är till synes oberörda av tidens gång. Dessa figurer som påminner oss om det normala stöter vi på runt om i hela regionen. Mer aktuell konst än någonsin.
Och efter dryga 3 mil når vi äntligen fram till dagens höjdpunkt. Kanalkorsningen. Byggd i klassisk tysk stil och med en infart som in i en borg. Man blir förvånad att den ännu inte är 4 år fyllda. Notan gick på knappa miljarden. Kan det vara jordens dyraste vägkorsning?
Man får anta att det var välinvesterade pengar, men någon vidare trängsel på kanalerna var det inte.
Nu har vi snart poserat klart och kan halta de sista kilometrarna upp till hotellet. Det blev en dag som slet hårt på våra stackars fötter.