Frankrike etapp 33

Retournac – Vorey-sur-Arzon

1 augusti 2021, 15,7 km

<– Previous stage —— Next stage –>

Dagens oplanerat korta etapp går uppströms längs en ungdomlig Loire. Vi startar längs GR men inser snart att vi inte är några riktiga vandrare. Det mer än grova gruset som erbjuds som underlag var inget för oss och vi skiftar om till en stillsam promenad vid floden. Några riktiga fransmän är vi inte heller eftersom vi missade den obligatoriska bordsbokningen till söndagslunchen och anlände utsvultna till Vorey.

Ofta är vi ensamma i spåret men denna morgon var det inte bara vi som vi var rustade för vandring. En hel drös ryggsäcksprydda vandrare korsade Loire och det kändes trevligt att få lite sällskap på turen. Väl framme vid GR-skylten som pekade rakt uppför berget var det plötsligt bara vi kvar. Snart förstår vi varför.
Den tomma och ointelligenta blicken andas en viss tveksamhet, men vi är faktiskt på rätt väg. GR-lederna är till för de som älskar att vara i naturen. Och då går man gärna upp för en för dagen torr bäckfåra istället för att ta strandpromenaden längs Loire.
Okej då. Vi fick en fin utsikt som belöning.
Men sedan var det dags att ta sig ner igen. Och nu står inte den person från franska vandringsförbundet som dragit leden så högt i kurs. Det kan ha varit det sämsta underlag vi vandrat på.
Av jord är du kommen…
Nere vid Loire igen och för en gångs skull i perfekt lunchtid! Här återser vi de saknade vandrarna som smiter in på restaurangen efter sin promenad längs floden….till sina bokade bord. Nej, vi hade inte bokat och nej det fanns inte ens en bit bröd över till oväntade gäster. Dumsnåla och sura som vi är så delar(!) vi på en ananasjuice och varsin liten espresso.
Dagens nödproviant består av fingerstora baguetter.
Vi lämnar GR-leden till sitt öde och förirrar oss inte uppför några fler berg. Följer istället Loire längs stigar och småvägar hela vägen till slutmålet.
Varje fransk by har en stolt uppsättning krigshjältar. Och över dessa hjältar vakar stridens, beredskapens och vaksamhetens tupp med fjäderskrud i trikolorens färger.
Philibert Besson heter den glasögonprydde mannen som på 30-talet lade grunden till den europiska valutaunionen. Europa hette valutan vars värde skulle vara evigt beständigt. För en Europa fick man en halvliter vin, 2 kg mjöl eller 30 minuters arbete. Helt fri från inflation och påverkan av teknisk utveckling. Den kommunistiska touchen var inte helt okontroversiell och han levde utklädd till både kvinna och präst för att undkomma ”rättvisan”. Nu är gammalt groll glömt. Varje by vill ju ha sin hjälte.
Och till slut fick vi vår middag som avrundades med en härligt slarvig samling ostar.