Tyskland etapp 30

Dieringhausen – Much

2 juni 2023, 20 km

<– Previous stage —— Next stage –>

Tyska småstäder har vanligen en vacker altstadt. Det är den man får upp bilder på i Google och som även vi förmedlar till omvärlden. Men där finns också en vardag. Lite sorglig, men vacker på sitt sätt. En plats med utrymme för längtan.
Men småstäderna innehåller och platser dit man längtar. Genom den här grinden vill man gå för att köpa sina frukostägg. Bland grönska och sprättande höns.
I entrén till nästa samhälle anar man en viss stolthet över den lokala ölproduktionen.
Röschti, som det stavas på tyska, är en av de absoluta favoriträtterna. Den kan vi inte motstå och den karaktärssvagare av oss blir tvungen att prova ytterligare en närproducerad produkt. Efter endast 4 km vandring. Fy! Hur ska det här sluta.
Man har verkligen snöat in på det där med öl. Denna lilla installation visar essensen av den mycket speciella vandringsled som startar just här. Nämligen Bierweg. I kassan kan man köpa koder till fyllda ölförråd som snitslar den ganska långa leden.
Vi köpte ingen kod, men någon gång måste vi tillbaka med ett större sällskap. Kanske till påsk då bryggeriets hare gömmer ett antal backar öl i terrängen. Man har en mer avslappnad syn på alkohol än vad vi är vana vid.
Att den indienfödde brittiske smörsångaren Engelbert Humperdinck skulle få en minnessten i en liten tysk by övergår vårt förstånd. Och inte dog han väl 1921. Nej, britten tyckte bara namnet var så underbart att han inte kunde motstå att stjäla den tyska kompositören namn. Och vips blev även denna lokala förmåga hågkommen av den breda publiken.
Det kryllar inte av sevärdheter längs vägen. Höjden är när man installerar en kikare i en by för att kunna se ett slott som i själva verket ligger i en annan by.
Återbruk gillar vi. Som när man bygger om den idylliskt belägna gamla skolan till motorcykelcafé. Och även vandrare var välkomna.
Temat för den 24:e motorcykelgudstjänsten i Waldbröl är Apokalypse Now. Det är en mening jag aldrig trodde jag skulle få skriva.
Trots alla rapporter från passerade byar så är det i det här elementet vi mestadels befinner oss.