Spanien etapp 16

Santillana del Mar – Comillas

8 juli 2018, 22,6 km – View and download route

<– Previous stage   ——   Next stage –>

Ett stärkande glas spenvarm mjölk blir en oväntad näringsboost inför dagens etapp och med gräddiga mjölkmustascher vandrar vi vidare västerut. Ur en magnifik bougainvillea tittar en desertör från Franco-tiden fram och delger oss ett antal rövarhistorier från sin tid i australiensisk exil.

Ermita de San Pedro har inte bara de obligatoriska camino-stämplarna. Den entreprenöriella kyrkovaktmästaren har totat ihop ett helt program med tornuppstigning, klockringning, torkade ödlor och souvenirsnäckor för att driva upp beloppet på den ”frivilliga” kollekten. Vi går i fällan och blir några Euro fattigare och några gruppfoton rikare.

Vi fortsätter genom en levande landsbygd med fullastade traktorer och nyfikna åsnor. Efter lite velande förlägger vi lunchbreaket vid Playa de Luaña, vilket kombineras med ett efterlängtat dopp. 

Vårt eftermiddagsfika tas till en ljudkuliss av smattrande spelkort och grymtanden frammanade av det gäng spanska farbröder vars pensionspengar oavbrutet byter ägare.

Väl framme i Comillas skyndar vi för långsamt för att hinna se upplösningen av ett parti av den kantabriska nationalsporten Bolos. Ett spel som varje liten by har förberett en plan för och vilket vi får sväva i fortsatt okunnighet om hur det egentligen går till.