Tyskland etapp 07

Schönberg – Ratzeburg

9 augusti 2018, 31,1 km – View and download route

<– Previous stage   ——   Next stage –>

Att vägarna en gång bestod av stora betongblock avslöjas lätt av de jämnt återkommande skarvarna i asfalten. Vi passerar jakttorn och kurer och för ett ögonblick tror man att det är rester från kalla kriget, men det kan det väl inte vara, eller? Jordmånen är inte i toppklass i dessa trakter och vilken mellansvensk kommun som helst skulle vara överlycklig över att ha så fint underlag på stranden.

Vi följer de stridsvagnsförberedda småvägarna till konstnärsbyn Schattin som är sista anhalt innan gränsen. Här frodas träsniderikonsten i modern tappning. På det rustika bycaféet pickar hönsen flammenküche (tysk pizzavariant) i trädgården, och storleken på de bitar hallonkaka vi blir serverade följer god tysk tradition.

Ingemansland är 30 år senare fortfarande befriat från bebeyggelse. Den öst-västtyska gränsfloden flyter nästan otäckt stilla och väl inne på västtyskt territorium så påminns man om den tyska delningen med en skulptur med en förvriden gränsbom som grund.

Vi vandrar vidare i väst längs vackra och badbara sjöar till Ratzeburg dit vi anländer strax innan det stora ovädret brakar lös.

Extramaterial:  Pizzaätande höns och en tupp