Sverige etapp 22

Vätterleden – Huskvarna

16 september 2018, 23,8 km –View and download route

<– Previous stage   ——   Next stage –>

Dagen börjar hos den pratglada bonden i Fingalstorp som stolt visar den Vättersnipa hans båtbyggande farfar byggt. Detta för en fiskeverksamhet som nu är omställd till turridning på Islandshästar.

Vi fortsätter grusvägen söderut vilken övergår i en väl utmärkt stig och passerar en magnifik utsikt innan den långsamt övergår till en vildsvinsstig som sedan försvinner i intet. Mobilkompassen och en dos mod och uthållighet tar oss efter viss möda ut på säker mark igen.

Längs små grusvägar går vi förbi hästhagar, jämtländska getter och ystra får och en kort bit bland tomtar och troll på John Bauerleden. Vi viker av mot en utsikt över Huskvarna/Jönköping, vilken tillika är uthoppningsavsats för dödsföraktande skärmflygare. Stigen slingrar sig sedan ner till äppelodlingen vid Brunstorps trädgårdar där vi förser oss med fallfrukt från några av de hundratalet äppelsorter som hänger på överlastade träd. På sista biten in till Huskvarna hälsar vi på jätten Vis som står och håller den jordbit han sedan slänger ut i Vättern för att kliva på och som sedan dess kallas Visingsö.

Extramaterial: Ystra får