Frankrike etapp 39

Aumont Aubrac – Nasbinals

11 oktober 2022, 26,6 km

<– Previous stage —— Next stage –>

Vi lämnar svampmarkerna bakom oss och vandrar bland stenar och kossor över Aubracs högplatå fram till etappmålet Nasbinals och dess prisbelönta korvar och patéer.

Dagen börjar som så ofta hos bagaren. Mittemot slaktaren, vilken av de tomma p-platserna att döma har sovmorgon. Två grundstenar i det franska samhällsbygget och omistliga institutioner för oss som är beroende av matsäck uppe på Aubracs karga vidder.
När vandringen är som allra behagligast ser det ut så här. En slingrande grusväg, blå himmel och en tydlig gräns mellan oss…
…och de hornprydda kor som betar landskapet. Vi njuter. Som uppvuxen i det nordiska klimatet förknippar man oktober med höst och regn. Inte solig vandring i shorts och t-shirt.
Ett stilleben som bara är en bit av verkligheten. Man blev tvungen att maka på blommorna och skulpturen för att få plats med svampen i solen. Har man bara rätt rekvisita blir vardagen vacker.
Det är riktigt dåligt med lunchrestauranger på detta avsnitt. Klokt att vi packade matsäck.
Till slut hittade vi ett picnic-ställe med bord, drickbart vatten och ett antal vänner som var precis lika hungriga som vi.
Via Podiensis heter den här delen av pilgrimsleden vilken går från Puy-en-Velay fram till spanska gränsen. Den fyller snart 1100 år och de stenkors som snitslar vägen är nog inte fullt så gamla, men många generationer kor har legat här och idisslat alltmedan skoskavda pilgrimer hasat sig förbi korset.
Salttorkad korv är en lokal specialitet vars recept fem generationer av familjen Souchon lyckats hålla hemligt.
Framme i Nasbinals. En stillsam ort med runt 500 invånare, men ett betydligt större flöde av nutida pilgrimer. Att den tyska kommunisten Otto härifrån ledde en hemlig sammanslutning antifascister i kamp mot det tredje riket är en helt annan historia.
Efter en lång dag är man värd en lokalproducerad köttbit tillsammans med detta härligt sega oststinna potatismos. Aligot finns att välja som tillbehör till alla rätter i Lozére.