Frankrike etapp 52

Musée de Foie Gras – Agen

15 april 2023, 28,5 km

<– Previous stage —— Next stage –>

Efter några dagar på franska landsbygden känns det exotiskt att ramla in i en äkta fransk förort. Här sparkas boll, rullas barnvagnar och så har vi den här lilla lyckliga tjejen med ”jag äger”-blicken som alldeles strax gör en tvär gir bort från sin far och kör sin fyrhjuling tillbaka till de vattenpölar alla barn älskar.

 

 

Nattens boende måste väl ändå varit koldioxidneutralt. Det var åtminstone grönt.
Man blir alltid lika förvånad. Plötsligt finns ett alternativt språk att tillgå. Här bor ju knappt någon. Oc heter det och det katalanska korset antyder ursprunget. Hur det låter? Det undrar vi också. Stadskärnan bestod av tiotalet hus och i nästa by var det franska som gällde.
Det är väldigt kuperat och de medeltida budbärarna blev antingen lyckliga eller arbetslösa när brevduvorna tog över en del av postgången. Ungefär som dagens brevbärares relation till e-post. Uppe i sådana här duvslag satt duvorna och kuttrade mellan flygturerna. Hur de lärde sig hitta är svårare att förstå än hur e-posten kommer rätt.
April är ingen dum vandringsmånad. Visst kan det vara lite svalt på morgonen, men det är garanterat grönt.
Vi känner oss ibland som ufon när vi kliver in på en bar.
Självklart prenumererar man på den lokala satirtidningen. Utgiven varje vecka sedan 1915.
Laroque-Timbaut heter denna trevliga stad som inte är känd för någonting. Förlåt Louis Raffy. Bara 15 kilometer kvar.
Så är vi till sist i Agen där den vårgröna kanalen leder ut i floden Garonne längs vilken man paddla ända till Bordeaux, och ut på världshaven om man känner för det.
Vad kan vara en bättre slutpunkt än utanför katedralen i Agen? Ett givet delmål för franska pilgrimsvandrare, men även för de som bara vill dricka en burk öl i den ljumma vårsolen.