Tyskland etapp 22

Bielefeld – Gütersloh

6 augusti 2021, 30,9 km

<– Previous stage —— Next stage –>

En kaloririk dag där vi navigerar mellan bröllop, byar, konditorier och skyfall med den tyska väderkartan som allsmäktig vägvisare.

Dagen börjar med en lång vandring genom Bielefelds gröna stråk. Vi kommer allt närmare Ruhr-området och i Bielefeld blomstrade en gång textilindustrin, vilken än finns bevarad i parkerna som ganska fula fornminneslämningar. Men är man född i bygden så är de säkert givna utflyktsmål.
Tyskland består av en uppfriskande blandning av ordning och anarki.
Har man sett ett tyskt torg har man möjligen sett dem alla. Men man söker sig alltid dit igen. De skänker någon slags trygghet och frid. Hur ful en förort än kan vara så vet man att någonstans i mitten av staden finns ett behagligt torg där man kan sitta i regnet under ett parasoll och dricka kaffe. Och inte sällan äta ett gigantiskt bakverk.
Mellan regnskurarna blev det dags för Ina och Thomas att gifta sig. Seden är att paret klipper ut hjärtat ur lakanet. Sedan baxar mannen sin blivande genom hålet för att fullborda löftet om ett lyckligt äktenskap. Thomas kunde dock besökt gymmet lite oftare inför denna prövning. Det blev ett pinsamt lyft där bruden blottade betydligt mer av sina minimala underkläder än som var passande för situationen. Bildbeviset väljer vi för allas bästa att inte publicera.
Dagens andra skyfall kom lagom till lunch och även om det inte var någon traditionell restaurang så gick vi belåtna därifrån. Det sägs att vandring förbränner så mycket att man kan äta precis vad man behagar. Vi säger att det är sant.
Man får bara inte missa det vackra kvarnhjulet man ser om man går ut i det blöta buskaget och ner för den leriga slänten. Tack för tipset säger vi och lyder. Ibland önskar man att man inte förstod tyska.
Fussball fnös äggbonden när han förstod att det var straffläggningen i OS och inte hans fina ägg och biodynamiskt odlade potatis som fångade vårt intresse.
Det mullrar i fjärran men vi fortsätter enträget söderut.
Så var det dags igen. Pieters lilla imbiss har dukat upp med nygrillade bratwurst.
Och för de som inte vill ha korv är det öppet tvärs över gatan. Sedan kom dagens tredje skyfall och vi räddade oss in i den väldigt trevliga restaurangen för att följa åskvädrens vandring på den tyska regnradar-appen.
Innan vi når fram till Gütersloh passerar vi den gamla Preussiska statsgränsen. Tullen är dock nerlagd sedan länge.