Spanien etapp 13

Galizano – Soto de la Marina

17 september 2017, 27,3 km – View and download route

<– Previous stage   ——   Next stage –>

Vi inlemmar oss i lämmeltåget av pilgrimsvandrare som tar den kust och stupnära, stundtals leriga stigen mellan majs och hav förbi otaliga stränder långt där nere. Ibland smalt och halt, men alltid med vågorna inrullande mot klippor och sand och med en efterlängtad sol som hittar små gluggar att titta fram igenom. Till milslånga playa de Loredo/Somo släpar lyckliga och outtröttliga surfare likt myror till en myrstack sina brädor ut i havet. De korsar stigen överallt. Alla med samma mål.

Vi tar båten över till inte jättecharmiga Santanders myller och hamnar på en av den gamla saluhallens otaliga barer. Eftersom vi inte kan slita oss från havet så avviker vi från pilgrimsrutten och fortsätter längs kusten och möter massor av sjögrässamlande kantabrier. Det är högsäsong för havets guld och gratis självplock av dessa kosmetikingredienser som torkas på fälten runtomkring. 

Framme vid etappmålet Soto de Marina får vi ett hett efterlängtad och välförtjänt dopp i det inte lika heta havet. Byn håller på att somna in för säsongen och det gör även mannen i receptionen. Vi väcker honom från hans tupplur i soffan och sömndrucket visar han oss, hotellets enda gäster, till ett rum med härlig havsutsikt.