Spanien etapp 19

Cicera – Potes

 

11 juli 2018, 22,6 km – View and download route

<– Previous stage   ——   Next stage –>

Pensionatets dörrmatta rör sig oväntat och ur ryamatten tittar ett yrvaket hundöga fram. Cicera är en vacker och stilla by inne i en avkrok bland bergen och det är ganska långt från prefabricerade bostäder. Behöver man en dörr då spikar man ihop en. En äldre dam går den dagliga turen med käppen i ena handen och den påfyllda mjölkkrukan i den andra.

De veckade bergen ger upphov till rejäla höjdskillnader och det blir en vandringsdag i total avsaknad av platta partier. Vi struttar glatt ner mot baren vid kyrkan i Lebena för att avnjuta dagens lunch och det är med illa dold beskvikelse vi konfronteras med det begränsade utbudet. Total avsaknad av fast föda och en trasig kaffemaskin och vi delar broderligt på den lilla nödproviant vi bär med oss.

Vi dyker oväntat på ett alternativt lunchställe i nästa by på andra sidan berget och med betydligt bättre mod stöter vi så småningom på en Queseria där vi provsmakar och provianterar altmedan den strategiskt placerade byrackan hoppas på tappade smulor. Jordbruk bedrivs i stor och liten skala i dalgången mot Potes dit vi når strax före skyfallet.

En kantabrisk specialitet är den rustika grytan cocido montañes som är välmatad med bönor och fläsk. Gott och mättande och serveras märkligt nog som förrätt!

Det är semifinal i fotbolls-VM och mannen i baren tappar helt fokus på serveringen. Vi beställer en cidermaskin med 10 minuter kvar och får den vid matchslut.

Extramaterial:  Får på rymmen